Password

Glemt password?

Ny bruger?

 
hængelås indkøbskurv
Søg...
Du er her: Forside / Om USG / USGs naturvejleder / Kajakbane-quiz Fisketorvet og Tømmergraven
Print side

Kajakbane-quiz Fisketorvet og Tømmergraven Rundt

Rute på cirka 3,5 km  - kort med alle poster (kbh.havn syd) og samlet oversigt over alle Havnens 80 poster printes herfra     :

http://findveji.dk/projects   ...rul ned til  "1560 Kbh. Havn Fisketorvet..."

11 post spørgsmål

Post 9: Oppe ved højhuset ved Langebro (Danhostel) lå  værtshuset Negerhytten engang. Hvorfor hed det Negerhytten:

A)   Det havde ”afrikansk” stråtag      B)  Ejeren, Danny, var sort         C)  Gæsterne var kularbejdere og var derfor sorte i hovedet

Post 10: Du er ved havnebadet, som der har været mange af: I 1825 lå Badeanstalt Rysensteen overfor, ved Hotel Mariott og  i 1880 lå Badeanstalt Venedig ved Absalonsgade (dengang var der strand dér!). Rysensteen flyttedes i 1905 til Islands brygge pga forurening:  Alt Kloakvand endte i havnen og i 1853 døde 4.700 københavnere  pga. kolera (som smitter via kloak vand). Hvornår lukkede kommunens Sundhedskommisionen for badning i havnen:

A)     1917            B) 1953             C) 1985 

Post 11: Havnen genlød af sabotage under 2. verdenskrig. Januar 1944 sejlede Holger Danske modstandsgruppen til et værksted ved Wilders Plads som de sprængte, ugen efter sprængtes radiofabrikken Allways i Sydhavnen og senere samme år røg Riffelsyndikatet i Nordhavnen i luften. I 1945 saboterede BOPA Langebro vha. en togvogn med sprængstof. Hvordan advarede de københavnerne om at holde sig væk fra broen:

A) Fra en stjålen højtalervogn                        B) I dagbladet Information    C) Gennem radio   

Post 12: I 1820 druknede mange sig i havnen pga. krisetider (statsbankerot 1813!). I Druknehuset ved Langebro lagde man ligene i 3 dage imens lægerne eksperimenterede med genoplivning: Man havde intet dødskriterium dengang og de kunne jo være Skindøde! Selskabet til Druknede og Andre Skindødes Redning uddelte i 1820-29 hvor mange heltemedaljer til folk der ”reddede” kroppe op af havnen:

A)     0                   B) 13                   C)85

Post 16: Du er ved en såkaldt Duc d’Albe pæl. På pælen, for neden, sidder en masse rurer, fasthæftede små krebsdyr på 2 cm i bredden, der sier vandet for plankton med ”fødderne”. Alle rurer har både en penis og en kønsåbning, de er hermafroditter. Formering er besværlig, de sidder fast! Men deres penis som de bruger om efteråret er til gengæld lang, hvor lang:

A)     0,5 cm       B) 0,75 cm              C) 1 cm

Post 15: Det store silo-hus var før 1991 en del af Sojakagefabrikken, som gav job til 1.000 arbejdere fra Islands Brygge, men som også var havnens største forurener og fare: I 1980 eksploderede fabrikken og 23 blev såret. Fabrikken lavede soja om til madolie og foder, men havde også en farlig produktion af:

A) Klor, vha. kviksølvkatalysatorer                  B) Linolie, selvantændelig    C) Benzen, flygtig

 Post 19: Du er ved fisketorvet, hvor man solgte/købte fisk i 1958-1998. I dag er det mere tøj og pomfritter man køber her og man skal i dag til Nye Fisketorv i Nordhavnen for at hente sin nytårstorsk. Hvor hentede man den før 1958:

A)     Chr.havns Kanal                 B) Gl. Strand                                 B) Langelinje 

Post 25: Du er i Tømmergraven. Det område der ligger syd for dig er opfyldt havn (i 1903). Området fik hurtigt et blakket ry, det lå afsides og blandede eksistenser kørte området ret autonomt. Hvad hedder området stadigvæk:

A)     Djævleøen                           B) Gravpladsen                           C) Svinestien

Post 28: Du er midt i havnen, som nu har rent vand. Tør du smage på vandet og spytte det ud igen? Hvilken salinitet har vandet, er det:

A)     Ferskvand 0,05 %salt        B) Brakvand 0,05-3% salt        C) Saltvand 3-5% salt

Post 30: Du er ved starten af Nokken (nokken betyder enden af en mast eller en bom). Nokken er 80 kolonihavehuse fra 1920’erne og frem. Hvad var området oprindeligt:

A)     En skydebane                      B) Et fabriksområde                 C) En losseplads

Post 30 - bonus spørgsmål: H.C. Ørstedsværket, der producerer strøm til københavnerne, har 3 skorstene der er så høje, at et russisk fly i 1957 ramte dem og styrtede i havnen, alle 23 omkom! Hvor høje vil du vurdere skorstenene til at være?

A)     43 m                 B)  78               C) 89

Facit! fås hos Christian Engkilde, naturvejleder, KSI :  ce@kustudenteridraet.dk


 

 

Sidst redigeret 06-07-2020 10:57:41

Gå til kurven, for at færdiggøre tilmeldingen og betale.

eller

Forsæt indkøb

Vi vil gerne høre din mening

Indtast dit navn, email og en kommentar herunder.
Din kommentar bliver herefter sendt til KSI.

 

Navn:
Email:
Kommentar:

Send kommentar

Tak for din henvendelse.
Vi vil læse din kommentar.