Password

Glemt password?

Ny bruger?

 
hængelås indkøbskurv
Søg...
Du er her: Forside / Om USG / Afdelinger / Kajakafdelingen / Artikler
Print side

Artikler om kajak

Oversigt over artikler

1) Inner kayaking teknik (ro bedre med kajak meditation)

2) Trekrones historie (Pixi-version)

...Scroll venligst nedad for at finde artiklerne...

 

1) Inner kayaking teknik

 Foredrag ved Havkajakafdelingens årlige medlemsmøde 23.11.09 af kajaktræner Jes Lysgaard

Kajakroning kan være et godt redskab til at komme tættere på sig selv. Men man skal have fokus på sit "center", som er lige under navlen og være "grounded". Er man det, forbedres balancen i kajakken. For så er man ikke "stiv" fordi man spænder op fra sit "center" og op i overkroppen.

Kajakken er en optimal udfordring for at være "grounded" og opnå "mindfullness", som opnås ved at lade kroppen og sanserne "komme til", være afslappet, nærværende, slippe bekymringer. Det er nemlig en god udfordring at opnå afslappethed og "mindfullness" i en kajak, hvor man "svæver mellem" sig mellem liv (luft) og død (vand)! Udfordringen er også bølgerne. Man skal arbejde sammen med bølgerne i stedet for i mod. En pointe er her, at udfordringerne i vores liv i øvrigt typisk også kommer i bølger! Det kommer vi tilbage til.

Inner kayaking består fx i nogle opmærksomheds/sanseøvelser inden man ror ud(inspireret af meditation). Øvelserne beskrives senere. Den opmærksomhed man således opnår i forhold til sin krop, sine arme, sine ben, vejret, bølgerne, kajakken m.v. gør at man er tilstede i nu'et og er "hjemme hos sig selv". Hvis man er stresset uden at have lagt mærke til det, vil man typisk mærke det her!

Når man så kommer af sted i kajakken, kan man lege at bekymringerne/tankerne er "skyer" der langsomt fordamper. Langsomt kobles "hovedet" fra. Hovedet som ellers typisk "overdøver" kroppen! Inner kayaking er, at koble den ydre styring fra. Og lade sit "livstema komme til orde".Vi har enormt meget ydre styring i vores kultur, hvor vi ofte skal lægge bånd på det, vi egentlig føler nede i vores "center". Det kræver derfor opmærksomhed, at kunne sætte ydre styring på stand by. En kajaktur er et optimalt tidsrum at gøre det i!

Det gode ved Inner Kayaking, kajakroning, hvor den mentale dimension "forkæles",er at man også i sit øvrige liv lærer at være afslappet, tøjle sin frygt, acceptere den, leve i nu'et, lade den indre styring overtage, komme tæt på, hvad det er at "være mig", finde sit sande "livstema", turde stå ved det, være autentisk. Det vil sige, "gøre det man siger og sige det man gør". Og ikke, "sige et og gøre noget andet"! Det vi sige at være "grounded" og arbejde "med" de, nogle gange voldsomme, bølger man møder i sit liv. Fx lade være at fokusere på "hullerne" i osten, men at gå efter osten istedet!

På vandet kan man udføre nogleopmærksomhedsøvelserinden man ror, for at være "grounded" og undgå at lave modbevægelser i forhold til bølgerne:

-          Luk øjnene eller fokusér på et eller andet, kajakkens fordæk fx

-          Mærk din puls, dunker den i låret, ved halsen, i fingrene?

-          Mærk kroppens signaler, knurrer maven?

-          Mærk dine lægge, sover de? Er de spændte: slap af!

-          Mærk din ryg, arme, ben, skuldre, slap af!

-          Mærk vandet, hvordan kroppen arbejder "med" bølgerne i mellemgulvet

-          Mærk vinden på kinden, fra hvilken side kommer den?

-          Lyt til lydene, trafik, fugle, stemmer?

 

Når du ror herefter vil du være bedre tilat følge bølgerne og vinden i stedet for at kæmpe imod!

Samtidigt vil det du har lært kajakteknisk komme mere frem. Kroppen husker de øvelser du har lært og din  "grounding" gør at kroppen kommer til. Smart! Men ved frygt-situation vil "groundingen" forsvinde og man vil "spænder op" på ny.Et trick for at styre frygten og  komme tilbage til "groundingen"er, at lege at vejrtrækningen er en lille grøn bold der kører op fra "centeret" (vejtrækning ind) til hovedet og ned igen (puste ud). Ved næste vejrtrækning, bold op igen til hovedet, men når man puster ud ryger bolden ned til "centeret" og bagud mod rygraden. Således får frygten bevægelse i kroppen, istedet for at stivne kroppen.

Se flere detaljer på Jes' hjemmeside: www.naturensstemme.dk

Referat (frit efter hukommelsen) ved Christian Engkilde (USG), 7.12.09

 Nb Jeg har prøvet opmærksomhedsøvelserne med et kajakhold inden træning. Det har klart effekt! Undervejs i kajakken kan man også stoppe op: Det er udfordrende at sidde i bølgerne med lukkede øjne, mendet træner ens "medbevægelser" effektivt!

 

2) Her har I Trekroners historie lidt kort, så den kan fortælles fra kajak

1713: linjeskibet TREKRONER sænkes sammen med 3 andre store sejlskibe til forsvar af Kbh. i Store Nordiske krig, hvor vi prøver at vinde Sverige tilbage, hvilket blev en fiasko, bortset fra Tordenskjolds små sejre.

1789-1829: Der bygges et Fort istedet for / ovenpå de sænkede skibe.

1801:  Fortet er ikke færdigt. Fordi vi handler med englændernes fjende, Napeoleon, lægger englænderne sig med deres flåde udenfor Trekroner for at give danskerne tæsk.  Den danske flåde er ikke rigget til, men 18 blokskibe/flåder lægges ud syd for Trekroner. 18 årige Wiilemos styrer en flåde med kanoner mega tappert, men dør til sidst og får efterfølgende helte begravelse. Danskerne smadres langsomt,  men enlænderne driver!!! (den nordgående strøm vi københavnere kender til) op mod Trekroner som hamrer løs med kanonerne. Englændernes chef (Hyde Parker) signaleret STOP skydning, men hans næstkommanderende, Lord Nelson, vender det blinde øje til kikkerten og "ser" det ikke, han sender tværtimod brev med robåd (hvidt flag) ind til Kastellet, hvor kronprins Frederik lige er ankommet (og har overtaget kommandoen): Nelson skriver "vi brænder alle blokskibene af, vi kan ikke forhidre at de tapre danskere dør!". Kronprinsen får en tudekiks og beder om våbenhvile. Cirka 1.700 danskere havde mistet livet. Forhandlingerne tar en uge. Englænderne sejler hjem, Københavnerne føler "lille sejr".

1807: Englænderne kommer tilbage med en endnu større flåde. Denne gang besætter de først Sjælland med 30.000 landtropper og bombarderer derefter den belejrede København (historiens første terrorbombardement), efter  4 dages bombardement, 200 døde kapitulerer danskerne, Englænderne stjæler alle 80 danske krigsskibe og ødelægger Flådens faciliteter på Holmen. Dansk udenrigshandel og økonomi er i knæ.

1865: Vi har fået tæsk af preusserne og mistet 20% af DK! Derfor gennemtrumfer Højre (læs godsejer Estrup, Kongens mand, et enormt forsvarværk rindt pm Kbh. med Vestvolden, forter, søforter, oversvømmelsesanlæg. Så der er 500 mand på Trekroner under 1. verdenskrig, hvor DK er neutral og hvor  "gullaschbaronerne" tjener fedt på at sælge mad til krigsnationerne,

1932:  Fortet nedlagt, bliver forlystelsessted

1940-45:  Tyskerne bruger Fortet

2011:  Fortet bliver "forlystelsessted" igen:-)

 

Ved Christian Engkilde, KSI

Sidst redigeret 15-05-2017 10:22:05

Gå til kurven, for at færdiggøre tilmeldingen og betale.

eller

Forsæt indkøb

Vi vil gerne høre din mening

Indtast dit navn, email og en kommentar herunder.
Din kommentar bliver herefter sendt til KSI.

 

Navn:
Email:
Kommentar:

Send kommentar

Tak for din henvendelse.
Vi vil læse din kommentar.