Password

Glemt password?

Ny bruger?

 
hængelås indkøbskurv
Søg...
Du er her: Forside / Om USG
Print side

Om KU Studenteridræt

Vil du med?

På en hovedsæson tilbyder Københavns Universitets Studenteridræt - KSI - mere end 7500 pladser på foreningens over 300 årlige hold. Vi spænder fra kendte traditionelle idrætsgrene og dansedicipliner til det seneste nye. Mon ikke der er noget lige for dig?  

KU Studenteridræt giver muligheden for nye oplevelser og nye venskaber. Fra fodbold til kajakpolo, fra springgymnastik til mountainbike, fra showdans til isklatring og ikke så lidt imellem og udover. Spændet er vidt, og vi prioriterer at være stedet, hvor man som studerende kan prøve kræfter med nye måder at være aktiv på. Vi ønsker at skabe den bedst mulige platform for studerende og andre voksne, der ønsker at udvikle sig eller prøve nye aktiviteter af. Vores trænere skaber rammerne for en træning med fokus på udvikling og progression. Du skal kunne mærke, at du lærer og gerne få mod på mere. Foreningens hold finder du her.

Muligheden for at udvikle i et fællesskab er en central værdi i KU Studenteridræt. I flere af vores aktiviteter har vi mere end et niveau, og vi ønsker at vores deltagere har mulighed for at opleve den udvikling, der gør det muligt at rykke videre til næste niveau.

 

Det skal være til at betale

KU Studenteridræts formål er at skabe gode idrætsaktiviteter, der er til at betale.
KU Studenteridræt bliver støttet af Københavns Universitet og foreningens aktiviteter er rettet mod studerende, ansatte og alumner fra Københavns Universitet. Vores priser sigter på at ramme et leje, der er til at betale for studerende. Er du ikke studerende, bliver du pålagt en ej-stud-afgift, som sikrer, at støtten går til foreningens studerende.

 

Hovedsæson og Sommersæson

Vores aktiviteter er delt op i en Hovedsæson og vores korte Sommersæson. Hovedsæsonen går fra september til april og Sommersæsonen fra maj til august. Vi har hold, der træner regelmæssigt gennem sæsonen og hold, der træner i kortere perioder. Vi udbyder også kurser og ture, der afvikles på en dag eller en uge, så når du tilmelder dig, skal du være opmærksom på, hvilken træningsrytme dit hold har, og hvor længe holdet træner.

 

Hvem bestemmer?

Det gør foreningens medlemmer. I det daglige styres KU Studenteridræt af Hovedbestyrelsen, der er valgt af foreningens medlemmer på årets generalforsamling. Når du er tilmeldt et hold, har du indflydelse. Dels gennem din stemmeret til generalforsamlingen, og dels igennem din afdeling eller klub.

Københavns Universitet og Københavns Kommune har også noget at skulle have sagt. KU Studenteridræt er meget afhængige af hvilke faciliteter Københavns Kommune tildeler os hvert år. Københavns Universitet kræver, at KSI lever op til sin status som studenteridrætsforening ved at opfylde et krav om at flertallet af medlemmerne skal være studerende.

Klik på følgende link, og læs mere om: KSI’s Hovedbestyrelse (HB), Motionsidrættens bestyrelse (UMI) om klubbernes bestyrelser (Badminton, Håndbold og Svømning- og vandpolo), samt om de forskellige afdelingsbestyrelser. Alle med forskellige kompetanceområder, men alle bundet af de beslutninger, der tages på foreningens generalforsamling.

 

Historien

Studenteridrætten ved Københavns Universitet blev skabt i 1918, da den første formand for Studenterrådet gik til rektor og foreslog, at det blev muligt at dyrke idræt i forbindelse med studielivet. Foreningen havde altså et 100 års jubilæum i 2018.

Som du nok kan regne ud, er der sket meget siden den spæde begyndelse. Fra træning udelukkende for mandlige studerende, blev der efter få år mulighed for kvinderne at være med også - dog med kønsopdelte hold - og idag træner alle sammen og på lige fod.

Jubilæet blev markeret på forskellig vis, og den mest håndgribelige er udgivelsen af Jacob C. Bertrams jubilæums-bog ”En Sund Student til Alle Tider”. Bogen giver dig gennem historiske fakta, anekdoter og en rig billeddokumentation, et interessant overblik over foreningens virke gennem de sidste 100 år. Her er historierne om nye idrætsgrene, der blev opfundet eller introduceret i Danmark i gennem USG/KSI, og de mennesker, der over årene har tegnet foreningen. Forord ved H.K.H Kronpris Frederik. Bogen kan købes på KSI-kontoret. Læs mere her

 

Mange sportsgrene

De første mange år var det stort set kun gymnastik, der blev udbudt. Først under Anden Verdenskrig, hvor idrætshaller og svømmehal stod færdige på Nørre Allé, kom andre sportsgrene til.

Efter nogle år blev det muligt - mod ekstrabetaling - ikke blot at tage bad efter træning, men også at tage varmt bad - dengang kaldet "styrtebad". Du kender det nok bedre som brusebad.

Mange aktiviteter har set dagens lys i foreningen. Fra gymnastik over camping og basketball til burlesque, stripfitness, pilates og krydsfit. Nye tider giver nye aktiviteter og nye muligheder i foreningen.

 

Hvor starter en sport - måske i USG/KSI? 

Når nye sportsgrene kommer til, så har foreningen flere gange været stedet for introduktion og senere udvikling. Basketball blev blandt andet introduceret i Danmark via studenteridrætten på KU. Et hold amerikanske soldater, udstationeret i Vesttyskland efter Anden Verdenskrig, var i 1947 på besøg ved Danmarks Højskole for Legemsøvelser (DHL, senere Institut for Idræt og Ernæring). Ved en storstilet opvisningsbegivenhed fremviste de den populære sport fra den anden side af Atlanten. Danskerne var vilde med sporten, og derfor sørgede en ingeniørstuderende for at få tegnet og konstrueret en basketballkurv, der kunne rulles på plads på gulvet i OM-Hallen på Nørre Allé.

Gymnastikken for kvinder har haft en særstatus i foreningen. Allerede I 1920 fik kvinderne nemlig deres egne gymnastikhold, hvor Agnete Bertram skabte en kvindelig gymnastik med andre æstetiske kvaliteter end den temmelig militante mandegymnastik, der dominerede i samtiden.

Hallerne på Nørre Allé, hvor mange af KSI's aktiviteter foregår, har været en central adresse for udviklingen af både indendørs fodbold og håndbold.

 

Campingfeberen

Foreningen har gennem tiden også været andet end idræt. I 1920 oprettedes gennem USG (nu KSI) Danske Studenter Lejre - og med den første lejrplads i Vemmingbund i Sønderjylland startede interessen for campingferien. Herefter voksede kendskabet til og mulighederne for at holde aktive ferier, deltage i studenterlejre og i det hele taget at campere. Man transporterede sig rundt på cykel eller gik.
Foreningen rådede i 1950 over 50 telte som kunne lånes/lejes gennem foreningen. Danske Studenter Lejre havde i 1950 700 medlemmer. I tidens løb blev det også muligt at leje et primusapparat til madlavning under lejren/campingferien, og Københavns Universitet stillede flere grunde til rådighed landet over.

 

Organisatorisk

Organisatorisk har foreningen gennemløbet mange forandringer. Først styret af et tilsynsråd, hvor rektorer fra de højere læreanstalter holdt øje med og besluttede foreningens udvikling. Senere blev et repræsentantskab øverste myndighed for USG (nu KSI) indtil 1990'erne, hvor bl.a. Københavns Kommune med baggrund i loven om folkeoplysende virksomhed krævede, at foreningen blev ledet af en generalforsamling. Det er foreningens struktur i dag og generalforsamlingen er foreningens højeste myndighed. I det daglige er det hovedbestyrelsen, der varetager foreningens drift. 

 

 

 

Sidst redigeret 21-10-2019 10:38:40

Gå til kurven, for at færdiggøre tilmeldingen og betale.

eller

Forsæt indkøb

Vi vil gerne høre din mening

Indtast dit navn, email og en kommentar herunder.
Din kommentar bliver herefter sendt til KSI.

 

Navn:
Email:
Kommentar:

Send kommentar

Tak for din henvendelse.
Vi vil læse din kommentar.